Monday, 4 July 2011

CARA MENENTUKAN GRED PURATA PELAJAR

Sistem Analisa Peperiksaan Sekolah (SAPS) yang baru digunapakai dalam Peperiksaan Pertengahan tahun ini menggunakan skala gred kebangsaan. Kedudukan pelajar dalam kelas atau tingkatan dikira mengikut gred pencapaian pelajar, bukannya lagi dikira mengikut jumlah peratusan pencapaian pelajar seperti amalan selalu.

Di bawah ini ditunjukkan cara menentukan gred purata pelajar  :












16 comments:

  1. kalau stay kelas atau turun kelas berapa gred dye??kalau gred 3.5 turun kelas atau stay??

    ReplyDelete
    Replies
    1. if im not mistaken mmg depend on gred. however depend jugak cmne sekolah tu buat susunan.

      some schools nk make sure setiap kelas balance bangsanya. so india/cina mmpunyai higher probability utk turun kelas (if dia kt kelas top1), atau higher probability utk naik kelas (if dia kt kelas top2 top3 dan kelas bawah dari top1). however this doesnt really apply on malay people.

      most malay people depend sama ada mmiliki subjek yg fail. kalau tkde mostly stay je la kelas dia for next year.

      dan ada pulak school jenis tk kisah sgt gred pelajar,so u may find many students stay dekat kelas yg sama for about 3 or 4 years.

      better ask cikgu sekolah cmne susunan yg dibuat. sometimes gred kita agak worse,tp mgkn sbb pelajar lain pn lg truk,jd kita stay je kt kelas yg sama.

      if sekolah awak bkn swasta or yg sekolah kaya raya (i mean,class pn agak limit),so better compare je gred awak dgn pelajar lain. since ur malay,u just have to compare urself with all malay in ur class. if ada 10org melayu gred teruk berbanding awak,mmg higher probability utk awak stay kt kelas tu. sy harap sy dpt bntu sikit ^_^'

      Delete
  2. 1. Status Lulus / Status Menguasai

    2. Nilai Gred Purata Mata Pelajaran Terendah

    3. Peratus Markah Tertinggi

    4. Markah Bahasa Melayu Tertinggi

    5. Markah Bahasa Inggeris Tertinggi

    SAYA TAK FAHAM YANG NOMBOR 1.JELASKAN.


    ReplyDelete
  3. bagaimana tak kira perbezaan kedudukan antara dua pelajar?adakah siapa boleh ajar saya?

    ReplyDelete
  4. macamn status gred 3.25 dikatakan gagal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin subjek WAJIB lulus ada yang gagal. Bagi menengah atas (dan menengah bawah kalau tak silap), subjek wajib lulus ialah BM dan Sejarah. Kalau semua A+ tetapi BM gagal atau Sejarah gagal, slip peperiksaan akan menyatakan "gagal".

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Jika orang itu di kelas pertama dan mendapat gred 2.27,kebiasaannya orang itu akan stay atau turun?

    ReplyDelete
  7. Jika orang itu di kelas pertama dan mendapat gred 2.27,kebiasaannya orang itu akan stay atau turun?

    ReplyDelete
  8. Salam,

    Saya nak tanya kalau untuk pelajar yang tidak hadir berapa gred yang perlu diberikan dan cara pengiraan bagi pelajar tidak hadir ini..

    ReplyDelete
  9. Excuse me, sy ada soalan! Kat skolah sy ada seorang budak India dia ambik Bahasa Cina utk UCT tapi dia dpt F,subjek lain dia dpt 70 lebih @ 90 lebih, jadi dia turun klas atau naik klas?

    ReplyDelete
  10. klau orang tu 3A 5B tapi markah dia lagi tinggi dari 4A 4B. Siapa lagi mendahului? Yang 4A ke 3A

    ReplyDelete
  11. Sy nak tanya. Kalau markah GPM ni lagi banyak maknanye markah dia lagi sedikit atau yg lagi sikit tu markah yg sikit

    ReplyDelete
  12. GPM sikit markah byk...lagi byk markah GPM lagi rendah. yg ni lagi rendah lagi bagus

    ReplyDelete